Regizorii Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing în dialog cu criticul de teatru Octavian Saiu
Pe lângă spectacole de teatru, dans, spectacole-lectură, lansări de carte, workshop-uri, UNDERCLOUD 11 vă aduce o demonstrație a spectacolului „Titus Andronicus 2.0”, una dintre cele mai importante producții ale regizorului Tang Shu-wing. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilități noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă. Ingredientele unei mostre de teatru minimalist: 30 de minute, o scenă goală, două scaune, muzică live și doi actori naratori. Demonstrația va avea loc joi, 30 august, de la ora 19:00.
După „Titus Andronicus 2.0”, vă propunem o discuție cu Tang Shu-wing și Jaroslaw Fret, unii dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru din lume, moderată de Octavian Saiu. Conferința „Teatru, între ritual și magie” va începe la ora 20:00, în Sala Atelier. În culturi teatrale diferite, urmând tradiții și metode distincte, Jaroslaw Fret și Tang Shu Wing sunt preocupați de aceeași temă: corpul uman pe scenă. Revendicându-se de la gândirea lui Grotowski, dar ancorat în prezentul imediat al Europei amenințate de toate crizele posibile, Fret face un teatru simplu, poetic și frust. De multe ori fără cuvinte. Doar prin imagine, sunet și corpul actorului, convertit în element narativ. Shu Wing, pe de altă parte, optează pentru o formulă scenică articulată în jurul principiilor din yoga, pe care le asociază unei expresivități plastice. La el, actorul e și corp, și vehicul ce transmite energie. Acești doi artiști – unul din Europa, celălalt din Asia – sunt astăzi în prima linie a unor căutări orientate către teatrul pur, înțeles ca ritual al prezentei imediate într-o lume mediată de tehnologie. Despre corp, energie și prezență va fi vorba într-un dialog cu doi dintre marii creatori de limbaj teatral ai lumii contemporane.
Actor, regizor, Director al Institului Grotowski din Polonia și fondator al teatrului ZAR, Jaroslaw Fret și-a primit recunoașterea internațională datorită experimentelor sale teatrale și spirituale. A câștigat premiul Wroclaw pentru teatru (2010), premiul Herald Angel la Festivalul Edinburgh Fringe (2012), iar Teatrul ZAR a fost numit Cel Mai Bun Teatru Muzical de către Los Angeles Times(2009).
Tang Shu-wing este unul dintre cei mai talentați regizori de teatru din Hong Kong, renumit profesor de teatru și actor premiat, câștigător de trei ori al premiului pentru cel mai bun regizor în cadrul Hong Kong Drama Awards. Fost decan al Școlii de Teatru (Arte Dramatice) din cadrul Academiei de Arte Performative din Hong Kong, Tang Shu-wing își dorește să dezvolte teatrul contemporan prin proiecte creative și educaționale. Pe parcursul carierei sale de aproape 30 de ani, a regizat peste 50 de producții, incluzând spectacole dramatice, de teatru-dans sau de operă, care au făcut turul marilor orașe ale lumii.
Octavian Saiu este profesor, cercetător și critic de teatru. Predă la universități din România, Noua Zeelanda, Japonia și Portugalia și a fost de doua ori Visiting Fellow la University of London. A susținut conferințe și master-class-uri la mai multe universități din Europa și Asia. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.
Intrarea este liberă la ambele evenimente.
Vă așteptăm sub norul nostru!