Workshop-urile UNDERCLOUD 2018 aduc doi regizori de talie internațională în fața publicului român
Festivalul Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD aduce între 22-31 august doi regizori de talie internațională pentru a susține o serie de workshop-uri care se adresează artiștilor, fie că sunt actori, dansatori sau muzicieni. Workshop-urile includ prezentări despre mișcarea scenică, dar și tehnici de respirație sau improvizație folosite în opera chineza, yoga sau arte marțiale.
Între 29 și 31 august, artiștii cu experiență și studentii la facultăți de arte performative pot participa la „An actor’s Body – an evoked drama”, un workshop despre mișcarea scenică susținut de către Jaroslaw Fret, actor, regizor și Director al Institului Grotowski din Polonia și fondator al teatrului ZAR. Iar pe 29 august, vor putea lua parte la workshop-ul „Embracing the Unknown -The East and The West”, coordonat de Tang Shu-wing, regizorul din Hong Kong cunoscut și ca„Alchimistul Teatrului Minimalist”.
Un artist, patru centre de acțiune
„Schimbarea și abilitatea de a recunoaște schimbarea este aspectul fundamental al oricărei structuri dramatice. Este ținta oricărui proces artistc de creație, fie că este vorba despre actori, dansatori sau cântăreți. Cum să construim o rețea vie de mișcări permanente, cum să le folosim potențialul microdramaturgic? Cum să ne învățăm pe noi și pe partenerii noștri un cod unic al felului în care comunicăm? Cum să creăm o interpretare fără a avea un limbaj al corpului comun?”, spune Jaroslaw Fret.
În cadrul training-ului, regizorul polonez descrie conceptul de „patru centre fizice” în care acționează artistul. Primul centru se referă la zona pelviană și cea coccisului, al doilea centru aduce în discuție pieptul și umerii, al treilea centru scoate în evidență importanța respirației, în timp ce al patrulea centru mizează pe simțuri (văz, auz) și percepții. „Toate creează un organism unic de încorporare dramatică”, adaugă Jaroslaw Fret.
Regizorul polonez și-a primit recunoașterea internațională datorită experimentelor sale teatrale și spirituale. A câștigat premiul Wroclaw pentru teatru (2010), premiul Herald Angel la Festivalul Edinburgh Fringe (2012), iar Teatrul ZAR a fost numit Cel Mai Bun Teatru Muzical de către Los Angeles Times(2009).
Participarea la workshop este gratuită, însă în limita a 16 locuri. Participanții trebuie să fie interesați sau să aibă experiență în teatru de mișcare, dans și teatru vizual.
Jaroslaw Fret va susține workshop-ul „An actor’s Body – an evoked drama” pe 29, 30 și 31 august. Pe 29 august, workshop-ul va avea loc de la ora 16:00 la 19:00, iar în celelalte două zile de la ora 10:00 la 14:00. Cei interesați trebuie să aibă în vedere că este necesară prezența în toate cele trei zile.
Minimalism Asiatic
Un alt workshop de neratat este „Embracing the Unknown -The East and The West”, susținut de Tang Shu-wing, unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai Asiei. Cursul va avea loc pe 29 august, de la ora 11:00.
Scopul workshop-ului este acela de a prezenta participanților două dintre tehnicile de lucru folosite de regizorul asiactic. Prima metodă este una fizică, prin care participanții vor învăța procedee de respirație și exerciții pentru fortificarea musculaturii, pe baza vechilor mijloace de expresie chinezești, a artelor marțiale și yoga. Cea de a doua tehnică este una de improvizație pentru înțelegerea relațiilor dintre personaje, plecând de la cunoscuta piesă „Hamlet”.
Se pot înscrie între 12 și 16 artiști, cu vârste între 18 și 25 de ani care își doresc să afle mai multe despre secretele unui performer. Workshop-ul poate fi însă vizionat de un număr nelimitat de persoane.
Pe 30 august, Tang Shu-wing va prezenta în premieră o demonstrație a spectacolului „Titus Andronicus 2.0”, una dintre cele mai importante producții ale regizorului. Bazat pe tragedia „Titus Andronicus”, spectacolul este o încercare curajoasă de a explora posibilități noi ale textului lui Shakespeare, prin rescrierea lui într-o formă narativă. Ingredientele unei mostre de teatru minimalist: 30 de minute, o scenă goală, două scaune, muzică live și doi actori naratori.
Tang Shu-wing este unul dintre cei mai talentați regizori de teatru din Hong Kong, renumit profesor de teatru și actor premiat, câștigător de trei ori al premiului pentru cel mai bun regizor în cadrul Hong Kong Drama Awards. Fost decan al Școlii de Teatru (Arte Dramatice) din cadrul Academiei de Arte Performative din Hong Kong, Tang Shu-wing își dorește să dezvolte teatrul contemporan prin proiecte creative și educaționale. Pe parcursul carierei sale de aproape 30 de ani, a regizat peste 50 de producții, incluzând spectacole dramatice, de teatru-dans sau de operă, care au făcut turul marilor orașe ale lumii.
Cei care își doresc să participe la workshop-uri, sunt rugați să trimită cv și poză pe adresa de e-mail: conferinte@undercloud.ro până pe 25 august.
Vă așteptăm sub norul nostru!